Home > Blog
Zoek
Wettelijke bedenktijd bij koop van een huis

Wanneer u een huis of appartement koopt, heeft u recht op een bedenktijd van 3 dagen. Binnen deze wettelijke bedenktijd, heeft u het recht de koopovereenkomst van uw woning of appartement te ontbinden zonder opgaaf van reden en zonder dat u een vergoeding schuldig bent. Aan de wettelijke bedenktijd zijn wel enkele voorwaarden verbonden die we hieronder nader uit de doeken zullen doen.

Waarom deze wettelijke bedenktijd?

Deze wettelijke regeling is een voortvloeisel uit de tijd dat de huizenmarkt booming was. Vaak voelden potentiële kopers zich gedwongen om snel een bod te doen vanwege het feit dat er veel meer kapers op de kust waren. Men kocht dus vaak overhaast en zonder er goed over na te denken.

De overheid vond dit geen wenselijke situatie en heeft toen de wettelijke bedenktijd verzonnen.

Voor wie geldt de wettelijke bedenktijd?

De bedenktijd geldt alleen voor consumenten die een nieuwbouwwoning of een bestaande woning kopen. Dit kan ook een vakantiewoning zijn. Onder een consument wordt een persoon verstaan die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Voor de aankoop van onbebouwde grond, praktijkpand, beleggingspand, studentenhuis, woonboot, woonwagen  of bedrijfsruimte dat tot woning zal worden omgebouwd is de bedenktijd niet van toepassing. Voor bedrijven die onroerende zaken kopen, geldt de wettelijke bedenktijd nooit.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De bedenktijd gaat in op de eerstvolgende dag nadat u het, door beide partijen ondertekende, koopcontract hebt ontvangen. Stel de verkoper heeft op dinsdag 1 november getekend en u op woensdag 2 november. Dan gaat de wettelijke bedenktijd in op donderdag 3 november om 00:00 uur. (oftewel op woensdagavond om 24:00 uur).

Hoe zit het met zaterdag en zon- en feestdagen?

Koopakte ter hand gesteld: Bedenktijd Eindigt: Bedenktijd Bedraagt:
Maandag Donderdag 3 kalenderdagen
Dinsdag Vrijdag 3 kalenderdagen
Woensdag Maandag 5 kalenderdagen
Donderdag Maandag 4 kalenderdagen
Vrijdag Dinsdag 4 kalenderdagen
Zaterdag Dinsdag 3 kalenderdagen
Zondag Woensdag 3 kalenderdagen

Tenminste 2 van de 3 dagen mogen geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn. Als de bedenktijd eindigt op zo'n dag, wordt de bedenktijd verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

Algemeen erkende feestdagen zijn:

nieuwjaarsdag;
Goede Vrijdag;
tweede paasdag;
Koninginnedag;
Bevrijdingsdag;
Hemelvaartsdag;
tweede pinksterdag;
eerste en tweede kerstdag.

Wanneer is de koopovereenkomst rechtsgeldig en telt de bedenktijd?

De koop van een woning moet zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst voordat deze rechtsgeldig is. In teggenstelling tot wat u wellicht altijd heeft gedacht, is een mondelinge overeenkomst dus niet rechtsgeldig. In deze schriftelijke overeenkomst (ook wel voorlopig koopcontract genoemd) moeten alle afspraken tussen u en de verkoper worden vastgelegd. Laat u hierin dus goed voorlichten. Uw makelaar en/of notaris maken graag de koopovereenkomst voor u.

Kortere bedenktijd. Mag dat?

De bedenktijd valt onder het zgn. dwingend recht. Zelfs als u in de koopovereenkomst op zou nemen dat de bedenktijd niet geldt of dat deze korter is dan 3 dagen, kunt u daar geen rechten aan ontlenen. De bedenktijd is wettelijk vastgesteld op minimaal 3 dagen. U mag wel een langere bedenktijd afspreken.

Neem uw eigen Aankoopmakelaar mee

Wanneer u vragen heeft over de wettelijke bedenktijd, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij leggen u graag uit hoe de vork precies aan de steel zit.

Makelaarscentrum levert o.a. complete begeleiding bij de koop van een woning of appartement in de gehele Randstad. Voor meer zekerheid en een betere prijs, neemt u toch ook een aankoopmakelaar mee?

| 02-11-11 | 00:00 | 0 Reacties

Plaats een reactie

Naam: 
E-mail: 
Reactie: 
  Vul het nummer links hieronder in:

Zoeken

NEEM CONTACT MET ONS OP