Home > Blog
Zoek
Hoe vindt u een goede hypotheekadviseur? 10 Tips

Sinds de woekerpolisaffaire en het transparanter worden van de beloningsstructuur, staan kopers van woningen en appartementen kritischer tegenover hypotheekadviseurs. Vooral omdat gebleken is dat een deel van de tussenpersonen zich, ten koste van de klant, heeft verrijkt. Inmiddels is het stadium bereikt dat de consument het advies van de tussenpersoon met enige argwaan bekijkt. Tussenpersonen is er veel aan gelegen dit wantrouwen weg te nemen. Dit doen ze door opener te zijn over hun verdiensten en kosten. Maar steeds weer blijkt dat er op dit gebied nog veel te verbeteren valt.

Zo zijn de onderlinge prijsverschillen nog steeds opmerkelijk groot. Voor het regelen van een hypotheek van 500.000 euro (de helft banksparen en de andere helft aflossingsvrij, met een overlijdensrisicoverzekering) worden bedragen gerekend tussen de €1.500 en €6.000.

Niet alleen op de prijs letten.

Ondanks het grote prijsverschil moet u zich niet blindstaren op de prijs. Een goed financieel advies gaat immers niet alleen om de prijs, maar vooral om de kwaliteit. U kunt dus beter iets meer voor een goed hypotheekadvies betalen dan dat u naar de goedkoopste tussenpersoon gaat, maar achteraf een onverwacht financieel probleem heeft door een verkeerd advies.

10 tips voor het vinden van een goede hypotheekadviseur.

1. U heeft niet altijd een hypotheekadviseur nodig. Om te bepalen hoe groot uw eigen kennis op financieel gebied is, kunt u de financiële kennistest van toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) doen op internetsite www.weetwatjeweet.nl.

2. Gratis hypotheekadvies bestaat niet. Maar kijk ook naar andere zaken dan alleen de prijs. Controleer allereerst of een tussenpersoon onafhankelijk is door zijn dienstenaanbod te bestuderen en te vragen met hoeveel verschillende geldverstrekkers deze persoon zaken doet. Let hierbij wel op dat één geldverstrekker vaak onder meerdere merknamen actief is op de markt. De financieel adviseur kan zijn kosten in rekening brengen door met u een uurtarief, een abonnement, een vast bedrag of provisie overeen te komen. Reken wat in uw geval de voordeligste optie is, die geen afbreuk doet aan de kwaliteit van het verstrekte advies. Bij de eerste drie genoemde mogelijkheden, bent u degene die de adviseur betaalt. Ingeval voor provisie wordt gekozen, gebeurt de betaling aan de hypotheekadviseur indirect. De adviseur krijgt van de hypotheekaanbieder een beloning. Deze kosten worden vervolgens weer doorberekend in uw hypotheek. Vanwege de ondoorzichtigheid van deze structuur en het feit dat in deze constructie het belang van de klant niet duidelijk voorop staat, is het vanaf januari 2013 voor financieel adviseurs niet meer toegestaan om hun diensten op provisiebasis aan te bieden.

3. Ook wanneer u geen tussenpersoon inschakelt, maar rechtstreeks bij uw bank of andere geldverstrekker een hypotheek afsluit, betaalt u kosten. Helaas zijn die vaak minder duidelijk zichtbaar. Direct zaken doen met een geldverstrekker, hoeft dus niet per definitie goedkoper te zijn.

4. De stelregel is: kiezen uit 1 is geen kiezen. Vergelijk meerdere aanbieders en bekijk welke diensten zij aanbieden tegen welke tarieven. Shoppen loont.

5. Uiteraard kiest u voor een gediplomeerd en gecertificeerd vakman. De belangrijkste keurmerken op dit gebied zijn die van erkend hypotheekadviseur (SEH), gecertificeerd financieel planner (FFP) en het DSI-keurmerk. Een goede financieel adviseur zal altijd proberen een duidelijk beeld te krijgen van de maximale maandlasten die u kunt en wilt betalen. Maar ook of uw voorkeur uitgaat naar vaste of variabele maandlasten en welk bedrag u kunt en wilt aflossen en wat uw toekomstplannen zijn.

6. Maak  heldere en duidelijke afspraken met de tussenpersoon die niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Leg schriftelijk vast welke diensten de hypotheekadviseur gaat leveren en wat u voor deze diensten gaat betalen.

7. Wanneer de keuze voor een tussenpersoon gemaakt is, kunt u ook nog over de prijs onderhandelen. Elke tussenpersoon zal u graag als klant willen en dus bereid zijn u een gunstig aanbod te doen.

8. Een tussenpersonen is in totaal gemiddeld 24 uur kwijt met de opstelling van een hypotheekadvies en gemiddeld wordt daarvoor €3.000 gerekend. Als uw tussenpersoon veel meer of veel minder in rekening wil brengen, moet hij dit wel kunnen verklaren. Goedkoop betekent vaak dat de tussenpersoon ergens anders nog wat aan u verdient. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang u het maar weet voordat u afspraken maakt. Hogere kosten moeten duidelijk beredeneerd kunnen worden aan de hand van bijvoorbeeld extra dienstverlening.

9. Voor een goede hypotheekadviseur houdt de relatie niet op zodra u getekend heeft en uw huis betaald is. Hij zal u ook na het afsluiten van de hypotheek op de hoogte blijven houden van bijvoorbeeld fiscale wijzigingen of interessante financiële producten of mogelijkheden.

10. Ruim voordat de rentevast periode van uw hypotheek afloopt, moet u een verlengingsvoorstel van de geldverstrekker vragen. De meeste geldverstrekkers sturen, als u niets vraagt, zo’n voorstel veel te laat om nog andere mogelijkheden te kunnen onderzoeken. Daardoor bent u min of meer gedwongen om uw hypotheek bij de huidige hypotheekaanbieder te verlengen en vaak is dat tegen een hogere rente dan u gewend was. Ook hier kan een goede tussenpersoon u dus voordeel opleveren.

Neem contact met ons op als u meer wilt weten over hypotheken en uw mogelijkheden op financieel gebied. Makelaarscentrum beschikt over een uitgebreid netwerk aan financieel dienstverleners.

| 02-02-12 | 00:00 | 0 Reacties

Plaats een reactie

Naam: 
E-mail: 
Reactie: 
  Vul het nummer links hieronder in:

Zoeken

NEEM CONTACT MET ONS OP